Față în față cu trecutul

Ancorarea în trecut poate fi o povară. O scuză de a refuza să mai trăiești în prezent. Ai impresia că tot ce ți s-a întâmplat atunci se poate repeta oricând. Această convingere falsă este cea care te ține captiv timp îndelungat și din care ți-e teamă să ieși. Frica de a nu suferi din nou creează blocaje în care te-ai obișnuit să îți duci existența, a devenit un stil de viață.

Ancorarea în trecut e normală

Toată lumea are amintiri legate de diferite evenimente sau persoane din trecut, iar aceste amintiri au un rol important în prezentul nostru și ne pot influența pozitiv sau negativ în modul cum alegem să acționăm, să simțim sau să luăm decizii. Evenimentele cu impact emoțional crescut, cum ar fi divorțul părinților, decesul unei persoane dragi, neglijarea, agresiunile și abuzurile fizice, emoționale sau sexuale, sunt
cele care ne marchează și lasă urme adânci în existența noastră. De asemenea, evenimente cum ar fi separarea de persoană iubită, nașterea unui copil, pierderea unor bunuri, trădarea și nedreptățile pot avea o influența semnificativă în starea ta afectivă și emoțională și comportamentală din prezent. Găsim o mare dificultate de a ne desprinde de aceste momente marcante, ele ne însoțesc și în prezent și revin adesea cu întrebări repetitive la care încercam să ne aducem răspunsuri, explicații sau rezolvări.
Credința că aceste întâmplări din viața noastră se vor repeta și în alte contexte declanșează temeri care de cele mai multe ori sunt absurde sau fără logică. Intervine astfel mecanismul nostru de apărare care are rolul să ne protejeze, să dea alarmă și să ne țină vigilenți. Se întâmplă însă că mintea noastră să creeze scenarii false pe bază experiențelor trecute și să dea alarmă chiar și când nu e cazul. Asocierea dintre momentul critic, care ți-a produs durere sau ți-a pus viața în pericol și unele ancore (sunete, imagini, persoane, locuri), poate rămâne activată permanent și involuntar și acest lucru duce la generalizări.

De exemplu, dacă ai fost atacat de un câine cu ceva timp în urmă și te-ai speriat foarte tare sau chiar ai fost mușcat, vei dezvolta automat o fobie legată de câini și ori de câte ori vei vedea un astfel de animal, se va activa o frică exagerată și greu de controlat. În același timp, această frică poate fi numită și irațională pentru că vorbim despre un context diferit: acum te afli în alt loc, ai crescut, câinele nu este agresiv sau e de talie mică, poate este însoțit de stăpânul lui sau se află de partea cealaltă a unui gard. Însă sentimentul de frică rămâne în continuare activat șI este mai puternic decât orice gând logic și rațional care ți-ar șopti că nu există practic niciun pericol.

Un alt exemplu este atunci când mergi la un interviu și postul este ocupat de altcineva. Următorul gând pe care îl ai este că nu ești suficient de bun și că vei fi mereu respins. Se pierd însă din vedere câteva lucruri foarte importante: cerințele pot fi diferite de la un interviu la altul, angajatorul este diferit, criteriile de angajare sunt altele sau pur și simplu starea ta emoțională este schimbată și toți acești factori pot conduce la un real succes în viitor.

Convingerea mea că poți depăși frica prin reeducare, provine din propria experiență. Când eram mai tânără, eram întotdeauna copleșită de frică, așa că nu e surprinzător că ani de zile m-am agățat de multe aspecte din viața mea care clar nu erau potrivite pentru mine.
Poate și tu simți, așa cum simțeam și eu, că o voce din mintea ta îți spune să te mulțumești cu ce ai, să nu te avânți în schimbări, că nu vei reuși sau că nu are rost să riști. Atunci când vei dori să găsești o cale de a schimba negativismul din viață ta, o nouă poveste va începe să se scrie pentru tine. Dacă vei fi atent la cei din jurul tău, toți se confruntă cu diferite bariere sau limite, principala barieră fiind frica. Și cum orice schimbare nu este chiar ușoară, e nevoie de mult curaj să-ti modelezi viață așa cum dorești, să scapi de credințele negative, de amintirile dureroase și să mergi mai departe.

Ai cale libera!

Cum putem corecta raportarea la trecut?

În primul rând este nevoie să observi cu atenție ce s-a întâmplat , până la cel mai mic detaliu și să identifici stările și emoțiile tale de atunci. În prezent, care sunt emoțiile tale legate de eveniment? Cum s-au schimbat ele?

Trecutul este că o ancoră de care ești legat cu un lanț numit suferință. Ca să te poți vindeca, trebuie să fii dispus să rupi acest lanț, să te simți pregătit să renunți la el. De multe ori, suferința și deznădejdea devin normalitatea noastră și nu mai reușim să vedem ce lucruri frumoase pot fi după aceste granițe.

Pe de altă parte, este necesar să te re-evaluezi corect, să vezi cine erai tu când s-a întâmplat povestea nefericită și cine ești acum și ce-ți dorești în prezent. Identifică realizările tale, pașii tăi către maturizare, conștientizările și evoluția ta de până acum.

Psihoterapia poate fi cadrul ideal să te cunoști mai bine, să vorbești despre durerile tale dar și despre bucuriile tale și să descoperi care sunt noile tale obiective și cine dorești să devii, ce te-ar face fericit și echilibrat cu adevărat. Eu te aștept să-ți cunosc povestea, să evoluăm și să ne bucurăm împreună de realizările tale ulterioare.