Să ai inimă frântă și să-ți fie dor de cineva, nu numai că doare, ci este copleșitor, este cea mai mare durere emoțională. Te simți ingrozitor, extrem de trist/a și odată cu suferința îți vin o grămadă de întrebări în minte: “Cum să trec peste asta?”, “Oare o să-mi revin?”, “Ce să fac să pot uita?”. Simți trădare, durere, tristețe, suferința și asta te sperie, nu știi cât va dura și cum vei face să fii iar fericit/a.
Vestea bună este că există câteva metode la care poți apela și care te pot ajută să reduci durerea din suflet. Dar înainte de asta, este bine să înțelegem ce este suferința din dragoste din perspectiva biochimică și să înțelegem ce face ca suferința să fie atât de dureroasă și atât de greu de depășit.
Ceea ce îți voi spune acum , poate te va uimi, însă te anunț că dragostea romantică este un fel de dependența naturală. Când ești îndrăgostit de cineva, devii dependent de acea persoană. De fapt, indragosteala are efecte în creier similare cu cele ale cocainei asupra consumatorului. Așadar, studiile arată că atunci când trecem printr-o despărțire, experimentam simptomele pe care le are un dependent de substanță la sevraj, adică atunci când nu consumă respectiva substanță. Gândește-te la următorul lucru, poate chiar și tu ai simțit asta. Cei care sunt suferă în dragoste simt exact ca și cei aflați în sevraj și anume: plâns, furie, anxietate, letargie, insomnie, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, tristețe accentuată, uneori unii chiar merg la extremă, făcându-și rău. Totul doar ca să se împace cu persoană iubită.
Ți s-a întâmplat măcar o data să te rogi de persoana iubită să se împace cu ține, să te victimizezi în față ei, să o implori, să-i promiți că te vei schimba, că faci orice numai să fiți iar împreună?
După ce relația se încheie, evenimente sau oameni, locuri sau melodii îți aduc mereu aminte de ex-ul și îți mențin toate stările de care încerci să scapi.
Începe vindecarea! Mergi mai departe!
Înainte de toate, constienteaza că e nevoie să vezi suferința din dragoste că fiind renuntarea la o adicție, o dependența pe care îți propui să o depășești. Îți propun 8 pași pentru a reuși să faci asta.
1. ACCEPTAREA.
Acceptă despărțirea!E momentul să te concentrezi pe vindecare. Mulți se confruntă cu refuzul, cu negarea, nu acceptă că în realitate relația s-a încheiat. E nevoie să acceptăm ce ni s-a transmis, că relația nu poate continua chiar dacă încercam prin toate metodele să ne înjosim, să ne victimizam, să rugăm persoană iubită să ne primească înapoi în viață ei. Știu că acceptarea este de fapt cel mai dificil pas, însă este cel mai important și care te va duce la următorul nivel de vindecare. Acceptă că nu poți schimba situația, nu întotdeauna lucrurile sau oamenii sunt în controlul nostru.
2. DEZINTOXICAREA.
Este practic încetarea consumului substanței din adicție. Asta înseamnă că trebuie să te oprești complet să iei legătură cu fostul sau fosta. Tot acest pas implică și rezistentă ta la durere, la tentația de a suna, vorbi, a negocia sau a cauta persoana iubită, lucru pe care îl asociem cu stoparea consumului de drog din adicții. NU iniția niciun fel de comunicare cu ex-ul, nu urmări conturile ei/lui de socializare, de altfel nu asta îți dorești, să uiți? Și atunci cum să o faci dacă tu cauți mereu noutăți și situații favorabile împăcării?
Am să-ți dau un exemplu: o singură țigară și doar una poate reactiva senzorii specifici nicotinei și te poate face să te reapuci iar de fumat! În același mod, o simplă verificare a profilului de facebook a persoanei care ți-a frânt inimă îți poate reactiva adicția față de ea și să te readucă la starea inițială de suferința.
Timpul vindecă! Dar nu vindecă dacă tu continui să menții rana vie! Începe să te concentrezi puțin câte puțin pe tine, să investești toată această energie în altă direcție.
3. DĂ-ȚI VOIE SĂ PLÂNGI!
După ce închei o relație romantică simți o varietate de sentimente și emoții, cum ar fi: furie, rușine, tristețe, șoc, teamă. Oricare ar fi emoțiile tale, e normal să le ai, nu încerca să le reprimi, să crezi că tu ești puternic. Da-ți voie să suferi! Trebuie să treci prin tot procesul durerii și să-l simți în felul tău, la cel mai înalt nivel.
4. CAUTĂ SUPORT!
Acest pas este unul foarte important. Unii oamenii țin durerea pentru ei, se rușinează să recunoască suferința în față altora. Câțiva prieteni apropiați, o rudă sau un psiholog pot fi alături de tine și te pot ajută să treci mai ușor peste despărțire, toți trecem prin asta, nu e nimic rușinos să fim părăsiți. De asemenea, găsește o persoană către care să direcționezi mesajele pe care le-ai trimite fostei/fostului în momentele tale de vulnerabilitate. Sau sună pe cineva drag cu care să împărtășești emoții tale, caută sprijin și ajutor constant.
5. STOP RUMINAȚIEI!
Ruminația, din punct de vedere psihologic, este repetiția unor gânduri și întrebări fără răspuns, despre cauzele și consecințele despărțirii. Îți dau câteva exemple, în care s-ar putea să te regăsești: “de ce mi s-a întâmplat asta?”, “cum o să mă descurc de acum?”, “oare o să mai găsesc altă iubire la fel de frumoasă?”, “oare el/ea e fericit/a acum?” și exemplele pot continuă. De asemenea, în categoria ruminației intră și conversații din trecut, amintiri, scenarii despre ce ai fi putut să spui sau să faci. După despărțire, te vei surprinde de multe ruminand.
Ce poți să faci? Scrie pe hârtie ce gândești despre lucrurile despre care ești recunoscător/e din relație și lucrurile de care ești dezamăgit/a. Atunci când scrii se întâmplă un proces numit chatarsis cu efect terapeutic obținut prin descărcarea unei trairi sau emoții intense. Cu cât te vei gândi mai mult la diferite scenarii, cu atât mintea ta se va obișnui să facă acest lucru și apoi îți va fi și mai greu să ieși din umbra fostei relații. Rămâi in prezent!
6. CUNOAȘTE-TE PE TINE!
Gândește-te la ține și la viață ta! Practică dialogul cu ține despre ține, că și cum ai vorbi cu un prieten bun despre planurile tale, vorbește cu ține cu blândețe și fără să te judeci. Găsește-ti noi motivații pentru planurile tale, poate să-ți schimbi mașină, sau să promovezi la locul de muncă, să-ți renovezi casa, sau să pleci într-o vacanță mult visată.
7. AI GRIJĂ DE TINE!
Menține-ți o stare bună de sănătate fizică și psihică practicând sport, ieșiri în parc, întâlniri cu prietenii si familia.
8. PROFITĂ DE AVANTAJELE SINGURĂTĂȚII!
Nu le vezi? Îți spun eu câteva: poți urmări programele tale preferate la tv, poți ieși la petreceri fără să ceri permisunea cuiva, poți cunoaște mulți oameni noi, iar cel mai avantajos lucru este că ai tot timpul pentru ține, să te dezvolți pe zonele vieții tale pe care poate le-ai neglijat (aspectul fizic, vestimentația, jobul, familia, hobbiurile). Începe să-ți îmbunătățești stilul de viață, să crești și să devii o varianta mai bună a ta. Poate în trecut, acordai mai mult timp și energie partenerului, acum e momentul tău, concentrează-te pe
propria ta viață, nu crezi că merită?
Găsind soluții, îți poți ușura situația. Ca să-ți găsești independența emoțională și echilibrul, începe cu tine, cu rănile tale, cu trecutul tău. Începe să explorezi experiențele prin care ai trecut, să le auzi din nou atunci când le repovestesti și să le dai o nouă semnificație în viața ta.
În spatele despărțirii prin care treci, se ascunde povestea ta, despre care te invit să discutăm, ca între oameni, cu blândețe și înțelegere. Te aștept să-i dăm un nou sens poveștii tale și o continuare fericită, să-ți recapeți independența emoțională și să înveți sa devii propriul tău model de urmat.
Date contact
Tel: 0732438643
București, str. Nicolae Filipescu nr 34