Durerea despartirii

Durerea  despărțirii

Simt că totul s-a prăbușit”. “Viață mea nu mai are sens”. “Am dat totul și totuși m-a părăsit”, “O parte din mine a murit”. 

Ție ți s-a întâmplat să exprimi astfel de stări? Ce poate fi mai dureros decât despărțirea de persoana iubita? Uneori chiar am prefera să ne doară ceva fizic, am suporta mai ușor.

Simțim despărțirea că pe cel mai urat coșmar din care avem senzația că nu mai ieșim niciodată, trăim un chin greu de suportat. Parcă am fi pe marginea unei prăpastii și mai avem puțin și ne prăbușim. Nimic nu mai contează în jur, nimic nu mai există, durerea din inima dacă ar putea sângera, ne-ar secatui într-o secundă.

Te-ai întrebat de unde vine această suferință?

Durerea despărțirii reprezintă de fapt o pierdere a noastră și nu neapărat separarea în sine de celălalt, vorbim despre ce pierdem noi prin prisma relației.

De câte ori te-ai surprins spunând: “Când eram cu X, mă simțeam …și ….și….

Te rog pe tine să răspunzi la această întrebare și să completezi punctele libere. Cei mai mulți ar completă cu: iubit, apreciat, liniștit, fericit, valoros, util, puternic. Practic acestea sunt emoțiile și trăirile tale personale pe care le activa celălalt în tine, iar după despărțire, nu mai este acea persoană acolo, cu tine să activezi acest “TU” care acum este diferit. 

Și în momentul acela îți dorești că și ea/el să sufere așa cum suferi și tu sau să realizeze că te-a pierdut și să simtă aceeași durere ca tine.

Mulți vor să curme această suferință, apelând la tot felul de metode care au efect doar de moment, cum ar fi: consum de alcool sau substanțe, intrând rapid într-o nouă relație sau hărțuirea fostului partener. Niciuna din aceste variante de fapt nu aduce un folos real în vindecarea fostei iubiri.

Pentru că există o emoție care se numește suferință în acest caz și e bine să n-o reprimăm, ci s-o trăim! Da, să trecem prin focul durerii. Te-ai gândit cum te vei simți după?

Poate în viață ta, o persoană dragă a murit, îți mai amintești ce ai simțit? Durere, tristețe, suferință? Sună cunoscut? Și ai trăit cu ele până când te-ai vindecat încet-încet.

Despărțirea de persona iubita este “doliul” tău pe care nu ai decât să-l simți, să-l trăiești și să-l depășești în felul tău, în ritmul tău.

 

Dar sfârșitul poate fi și începutul unei noi vieți, unei noi experiențe din care am putea ieși învingători.

Și ce ne-ar putea opri?

 Hai să vorbim despre povestea ta!