Cum ne afecteaza depresia?

Depresia este mai mult decat o simpla stare de tristete. Ea doare. Nu doar emotional, ci si fizic.

Ce au in comun insomnia, tristetea profunda si durerea fizica aparent fara nicio explicatie medicala? Toate pot fi semne ale depresiei.

Cum actioneaza depresia in corpul nostru?

E normal sa fii trist uneori, se intampla tuturor. Dar cand tristetea devine atat de
apasatoare, atat de coplesitoare incat te face sa-ti pierzi interesul si bucuria pentru a trai,
se poate sa se transforme intr-o stare de depresie. Nu simti limitari doar la nivel
emotional, ci si la nivel fizic, de la inima la sistemul imunitar.

Cum sunt legate durerile fizice de emotii?

In primul rand, aceasta tulburare vine cu accentuata stare de oboseala. Iti consuma toata energia si nu-ti da voie sa o reconstitui prin somnul de noapte pentru ca de cele mai multe ori apar dificultati de adormire. Insomnia afecteaza sistemul imunitar, accentuand astfel alte probleme de sanatate deja existente sau facilitand aparitia unora noi. De asemenea. Iti poti pierde pofta de  mancare sau poti manca compulsiv, cauzand o fluctuatie semnificativa a greutatii tale si chiar crampe, dureri de stomac sau constipatie. Corpul percepe aceasta stare de tristete profunda ca pe un stres major si elibereaza o cantitate mai mare de hormoni numiti cortisol. Acesta este raspunzator de functionarea sistemului cardiac, astfel ca pot apare modificari la nivelul ritmului inimii sau la nivel respirator.

Depresia atrage dupa ea si o scadere a dopaminei, un neurotransmitator din creier care se ocupa de buna-starea noastra emotionala. Prin scaderea dopaminei, pierdem interesul de a munci, de a ne distra, de a socializa, de a fi motivati, de a face sex sau de a manca. Depresia ne face sa fim sensibili, sa dam atentie oricarei dureri minore, pe care alta data le-ai fi ignorat si sa incepi sa te ingrijorezi pentru tine, pentru viata ta si chiar si pentru ceilalti. Pe termen lung, aceasta duce la o stare de incordare, de tensiune continua care pot produce migrene si dureri de spate.

Crezi ca ai depresie? Afla cum o poti gestiona!
Simptomele depresiei pot dura saptamani, luni, ani dar vestea cea buna este poate fi TRATATA!

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa VORBESTI.
Vorbeste cu familia ta, cu doctorul/psihologul tau, cauta cea mai potrivita persoana pentru tine careia sa-i impartasesti problema ta si sa gasiti cea mai buna rezolvare.

Oricat de greu ar fi, incepe sa faci miscare, nu sporturi de performanta, ci plimbari in parc, dansuri sau orice activitate care ar putea placuta si incepe cu sedinte scurte care sa nu te epuizeze.
Tehnica jurnalului chiar functioneaza! Scrie despre visele tale, despre dorintele tale sau chiar deseneaza-le!  Chiar daca mintea ta constienta iti va mai pune “piedici” spunandu-ti cat de greu iti este, aminteste-ti ca ai suficienta putere sa gasesti toate resursele in interiorul tau asa cum poate ai mai facut-o si alta data si a mers.
Vorbeste cu gandurile tale, vorbeste despre problemele tale care te-au incarcat atat de mult si gaseste o rezolvare pentru ele sau pur si simplu accepta-le.

Te vei elibera!