Ce este un atac de panica?
Prima data este necesar sa identificam atacul de panica pentru ca multi dintre noi il experimentam, impreuna cu toate simptomele lui si nu stim exact despre ce este vorba. Simtim cum dintr-o data ne cuprinde o stare accentuata de frica, ameteala, sufocare, senzatie de lesin si de pierdere a controlului care dureaza in general 10-20 minute. Aceste simptome pot aparea in anumite situatii sau pot avea caracter spontan, declansandu-se parca din senin, acasa, la birou sau pe strada.
Dupa astfel de episoade, incepem sa ne intrebam: “Oare mi se va mai face rau?” sau “Ce pot face ca simptomele sa nu se mai repete?” “Oare sufar de o boala grava?” etc.
Atacul de panica este raspunsul corpului la stres. Oamenii se simti anxiosi cand e vorba de problemele de serviciu, de examene, atunci iau decizii importante in viata sau sunt implicati in anumite situatii pe care nu le pot gestiona emotional (divort, doliu, traume). Atacul de panica este o reactie exagerata de frica la diferite situatii din viata noastra, astfel declansandu-se reactia de “lupta sau fugi”. Aceasta reactie inseamna modul prin care corpul nostru se apara de un posibil pericol real, insa in cazul unui atac de panica, pericolul se afla in mintea noastra.
Ce fac sa scap de atacuri de panica?
Dupa ce am identificat simptomele si stim ca ne confruntam cu atacuri de panica, este bine sa incetam sa punem intrebari chinuitoare despre faptul ca am avea alte afectiuni grave de sanatate.
Sa ne recunoastem problema, fara sa ne fie rusine sa le impartasim celor apropiati despre situatia in care ne aflam, astfel ne vom face mai bine intelesi si vom putea primi sprijin din partea lor iar “lupta” cu anxietatea va fi mai usoara.
Pentru a putea rezolva orice problema, este indicat sa cunoastem cat mai detalii despre ea. Cu cat intelegem mai bine fenomenul unui atac de panica cu atat ne speriem mai putin de el si astfel in timp, starea de anxietate se va diminua si va disparea. Pentru a intelege simptomele si reactiile corpului la frica este nevoie sa identificam care au fost acele ganduri cu caracter de “pericol” care au condus la starea noastra de anxietate.
Acest lucru poate fi realizat impreuna cu o persoana specializata (psiholog/psihoterapeut) prin intermediul tehnicilor terapeutice si astfel se vor gasi raspunsuri, cauze si factori care au produs tulburarea. Cel mai important de stiut este ca nu trebuie “luptat”impotriva atacului de panica ci acceptat ca atare si inteles ca nu poate produce efecte catastrofice asupra noastra.