Am decis să merg la psiholog. De câte ședințe e nevoie?

Deși în zilele noastre a merge la psiholog este o necesitate, un lucru bun pe care îl dăruim corpului și minții noastre, se vorbește chiar despre o modă mai ales în marile orașe, oamenii încă se decid destul de greu să calce pragul unui cabinet. Iar atunci când o fac, nu știu exact ce îi așteaptă, își imaginează diverse lucruri. Poate unii se gândesc ce va crede psihologul, dacă îi va judeca sau râde de ei, își aleg cuvintele, dacă va afla cineva că ei merg la cabinet, ce se va întâmpla pe viitor dacă se va produce o schimbare în comportament și multe alte gânduri. De fiecare dată, îi asigur pe toți de confidențialitate, de faptul că sunt liberi să se exprime direct, fără bariere, să simtă absolut orice, fără a avea teama că îi voi judeca. Însă unora le e greu să se destăinuie unei persoane străine, chiar și celor mai extrovertiți  le e greu să facă asta, dacă ne gândim mai bine, ne e greu să ne destănuim gândurile personale chiar și față de ce cei pe care îi cunoaștem, într-un cuvânt nouă, oamenilor ne e greu să spunem ce avem pe suflet. Ne e greu dar nu imposibil, se întâmplă în special când căpătăm încredere în cel din fața noastră. Parcă chiar ne dorim să-i spunem cuiva ce ne doare, să ne împărtășim problemele, suferințele, gândurile, însă nu oricui, oricând, ci dacă avem încredere. Încrederea se formează în timp! Rar se întâmplă să stabilim o conexiune extrem de strânsă cu cineva încă de la prima întâlnire. Atunci analizăm, ne uităm cu atenție, ne gândim dacă persoana din fața noastră este demnă de încrederea noastră. Mai mult de atât, la început chiar vrem să arătăm latura noastră plăcută, pozitivă.

La prima întâlnire la cabinet se întâmplă cam același lucru. Ne cunoaștem.

Adesea vin persoane la prima întâlnire în cabinet care “turuie” repede ce problemă au, omit bineînțeles amânuntele care aparent nu li se par importante, apoi întreabă psihologul care e soluția optimă. “Ce trebuie să fac?” Sau își imaginează ca noi, psihologii avem o baghetă magică sau o pastiluță minune care îi va ajuta să-și rezolve problema. Cu părere de rău, nu avem așa ceva, ci încercăm să explorăm împreună cu pacientul cauza problemei, factorii care au favorizat-o si declanșat-o. Psihologul este un ghid care însoțește pacientul în drumul spre rezolvare, spre schimbare, îl pregătește să își accepte un nou comportament și să devină independent, autonom, să poată pe viitor să se ajute singur. Iar acest proces se produce în timp, nu doar într-o singură ședință. E nevoie de timp să aflăm cât mai multe detalii importante care pot ajuta persoana să se schimbe, mai ales că acele gânduri bine ascunse sunt cei mai buni indicatori pentru reușită.

Am avut bucuria de multe ori să dăm sens nou vieții alături de clienți, să găsim împreună cauzele reale și soluțiile la probleme după multe întâlniri, pur și simplu când poate nici eu nici pacientul nu ne așteptâm să se întâmple atunci, pur și simplu din vorbă în vorbă, din întrebare în întrebare au apărut răspunsurile. E ca și când un elev la matematică are de rezolvat o problemă, însă i se dau doar o parte din datele problemei, cu siguranță nu va putea să o rezolve, însă dacă va primi toate informațiile necesare, cu răbdare va reuși să găsească rezultatul.