Cum gândești, așa te simți

Mai toată lumea a auzit despre “puterea minții”. Deși este îndoielnic că mintea omenească poate controla obiecte prin simpla putere a minții, este din ce în ce mai evident că gândurile și percepțiile pot influența semnificativ stările noastre de spirit, sentimentele și emoțiile.

De câte ori nu auzim sau chiar noi spunem: “Asta chiar m-a scos din minți”, “m-a deranjat foarte tare”, “Cât m-am putut enerva”, ca și cum o serie de evenimente externe ar avea control direct asupra stării noastre de spirit. În realitate, nu evenimenele declanșează emoțiile, ci cum ne raportăm la ele, ceea ce gândim legat de evenimentele respective.

Reacțiile noastre emoționale spontane la stimuli externi sunt, în realitate, efectul combinat al evenimentului extern și al interpretării pe care o dăm acestuia.

Este bine de știut că noi deținem controlul asupra emoțiilor noastre și că nu suntem creaturi neajutorate, care nu au nicio putere asupra stărilor lor afective. Simpla acceptare a faptului ca gândirea ne afectează emoțiile reprezintă un pas important pe drumul ce duce către o viață mai frumoasă și mai sănătoasă.