Stresul este o problema?

Stresul este o problema?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa ai stari de tensionare, de nervozitate, iritare, oboseala, somn agitat sau insomnii?
Si simteai ca ceva este in neregula cu tine, insa nu gaseai un raspuns satisfacator. Pentru a te putea linisti, in astfel de momente este important sa recunosti care sunt cauzele acestor stari, ce impact au ele in viata ta si ce ai putea face diferit ca factorii stresori sa dispara.

Cele mai multe stari de confuzie emotionala, disconfort psihic si senzatii corporale raman prezente tocmai pentru ca nu reusim sa identificam clar problema si sa o rezolvam adecvat.

Ce este o problema?

“O chestiune care prezinta aspecte neclare, discutabile, care necesita o lamurire, o preocupare majora si care cere o solutionare imediata.”

Cu alte cuvinte, spunem ca avem o problema atunci cand devenim constienti de diferenta semnificativa intre ceea ce se intampla in realitate si ceeea ce ne dorim sa se intample. Cand totul pare dificil de solutionat, apare tendinta de a depozita problema intr-un colt ascuns al mintii noastre si astfel avem senzatia ca nu o mai avem. Si nu o facem doar o singura data. In felul acesta, de fapt nu rezolvam nimic, ci acumulam tot mai multe probleme, fie din teama, nepricepere sau amanare iar acest lucru creeaza conditii favorabile aparitiei unor tulburari emotionale.

Ce inseamna sa rezolvi o problema?

Inseamna in primul rand sa o identifici, sa o poti formula clar si coerent. Apoi pentru a gasi a solutie inseamna sa demarezi un set de noi actiuni cognitive (ganduri) si comportamente care sa determine rezultatul dorit. Procesul de rezolvare implica reactia individului de a se confrunta cu problema si resursele personale cum ar fi nivelul de motivatie, de adaptare, afectivitate, cognitie si comportament. Aceste variabile deosebesc oamenii intre ei, unii reusesc sa gaseasca mai usor o rezolvare, altii mai dificil si in timp prelungit, asa se explica de exemplu in terapie ca numarul sedintelor variaza de la caz la caz.

De ce e bine sa ne rezolvam problemele?

  • Sa ne simtim bine, confortabil si in echilibru
  • Sa ne crestem stima de sine si nivelul de autonomie si incredere
  • Reducem nivelul de anxietate si ingrijorare
  • Crestem capacitatea de socializare si devenim mai eficienti
  • Prevenim conflicte interpesonale
  • Cream un stil de viata adaptativ, noi perspective si obiective