Cu multă vreme în urmă, de regulă în anii copilăriei noastre, fiecare dintre noi am trăit momente care și-au pus amprenta asupra felului cum percepem lumea și pe noi înșine.
Atunci când ne confruntăm cu un gând sau un sentiment care ni se pare prea dureros sau inacceptabil, ne ferim de el, impingându-l în subconștient. Astfel tărâmul minții noastre inconștiente devine sursa gândurilor, emoțiilor și temerilor dureroase care determină acțiunile și deciziile noastre actuale.
Probabil te-ai întrebat cel puțin o dată cum se desfășoară ședințele de psihoterapie și cum te pot ajuta ele.
Procesul de confruntare cu durerea și lupta cu cele mai dificile amintiri asociate cu experiențe greu de suportat reprezintă o provocare pentru fiecare dintre noi. Însă această confruntare, deși pare să fie o sarcină dificilă, poate fi și o experiență eliberatoare și plăcută. De multe ori, ies la suprafață emoții neplăcute cum ar fi furia, tristețea, anxietatea, rușinea sau frustarea, care ajung să pună stăpânire pe tine și să îți afecteze felul cum îți trăiești viața și cum îți gestionezi relațiile. De asemenea, poate simți și că nu ai încredere în tine, te compari cu ceilalalți și îți pui etichete negative.
Rolul psihoterapiei este să te ajute să dezvolți o viață emoțională echilibrată, să te cunoști mai bine, atât punctele tale forte cât și limitările, să formulezi așteptări realiste de la tine și de la cei din jur, să clădești o stimă de sine autentică și să înțelegi mai bine cum experiențele din trecut își pun amprenta pe prezent.
De multe ori, prin simplul fapt că reușești să înțelegi mai bine niște lucruri, poate produce automat o schimbare despre cum percepi viața, pe alții și inclusiv pe tine personal.
Psihoterapia înseamnă atât vindecare cât și prevenție.
Poți decide să mergi la prima ședință de terapie atunci când simți că te afli într-un impas în viața ta (doliu, despărțire, traumă, atacuri de panică, anxietate sau depresie) sau dacă decizi că e momentul să dai o calitate mai bună vieții tale (dezvoltare personală).
Prima ședință reprezintă o întâlnire de cunoaștere, în care vei povesti despre tine, despre cum te simți, care este motivul pentru care ai decis să începi terapia, poate chiar vei plânge pe neașteptate atunci când îți vei aminti despre ceva care te-a rănit profund. Toate acestea au loc într-un cadru sigur în care vei simți confortabil, știind că psihologul este alături de tine să te asculte, să îți ofere
sprijin și să te ghideze în procesul tău de vindecare.
Următoarele ședințe au scopul de a explora situații și emoții din viața ta, de a identifica anumite comportamente și de ce le faci, de a transforma gânduri iraționale în gânduri corecte și funcționale și de a afla ce rol au alții (în special familia/părinții) în dezvoltarea ta și cum te-au afectat relațiile cu aceste persoane importante pentru tine.
De asemenea, relația terapeutică este foarte importantă și cu cât te simți mai în largul tău alături de persoana cu care ai ales să începi procesul psihoterapeutic, cu atât te vei bucura mai mult de rezultatele obținute.
Oamenii puternici pot vedea mai departe de probleme și se pot imagina într-o viață nouă, care aduce schimbări, beneficii și echilibru și de aceea decid că au nevoie de ajutor specializat.
Ce-ai zice dacă ai afla că poți să-ți îmbunătățești relațiile, că poți să elimini din frici sau că poți să-ți redobandești încrederea în tine?
Cum ar fi dacă te-ai elibera de gânduri care nu-ți dau pace, te-ai înfuria mai puțin și ai avea curaj să renunți la ce nu-ți place?
Cu ajutorul psihoterapiei, poți să vindeci rănile sufletești, să îți descoperi resursele și poți găsi răspunsuri la întrebările pe care ți le-ai pus întotdeauna. Pentru că merităm cu toții să ne simțim protejați, în siguranță și doriți, să avem relații mai bune și să ne simțim împliniți.
Atunci când ai nevoie, e bine să știi că ai la cine apela,
Psihoterapeut Mirela Gheorghe
București, 0732 438 643