Probabil că te-ai regăsit măcar o dată sau te afli chiar acum în punctul în care simți că ai obosit să te mai lupți pentru o relație normală de cuplu și nu înțelegi de ce aproape mereu întâlnești persoane cu care nu ai niciun viitor. La început, totul pare minunat, o poveste ce ar putea fi perfectă, iar imaginația ta se duce foarte ușor către un tărâm al basmelor cu prinți și prințese care trăiesc fericiți până la adânci bătrânețe.
Dintr-o dată însă, revii cu picioarele pe pământ atunci când iți dai seama că eforturile cele mai multe sunt depuse doar de tine. Faci planuri de viitor, propui activități împreună, dorești să petreci timp cu celalalt, ești mereu acolo când te caută, chiar iți modifici tu programul ca să vă vedeți, aștepți cu nerăbdare fiecare semn și te bucuri când primești atenție și timp din partea celuilalt.
Problema este că doar tu faci asta, în timp ce partenera/ul pare să afișeze mai degrabă indiferență, lipsă de timp și indisponibilitate. Exista însă și momente în care persoana mult dorită manifestă interes și asta te face să-ți păstrezi speranța și să-i aloci scuze, crezând că este doar în mintea ta faptul că nu-i pasă și că te ține la distanță.
Atracția fată de persoanele indisponibile emoțional aduce o stare de euforie și chimie maximă, dar în același timp provoacă multă suferință și dezamăgire, furie și epuizare.
Motivul pentru care intri cel mai des în astfel de legături este pentru că ți se pare familiar și natural. Cu alte cuvinte, ai trăit în copilăria ta timpurie alături de un părinte sau de ambii, care atunci când aveai nevoie de ei, erau mereu ocupați, obosiți și nu le păsa de tine atunci când aveai nevoie. Fie că ne referim la nevoile tale emoționale: iți doreai să te asculte sau să te liniștească cu ceva, fie la cele fizice: să se joace cu tine sau să te îmbrățișeze, aceste lucruri se întâmplau sporadic, la insistențele tale sau când își aminteau de tine și își făceau timp. Ca și copii, ne dorim cel mai mult atenția și iubirea părinților noștri, iar atunci când nu le primim, începem să “luptăm” pentru ele, să ne chinuim chiar dacă acest lucru presupune efort, suferință si renunțarea la sine. În mod repetat, acest comportament devine o obișnuință, iar ca adulți îl folosim în relațiile de cuplu: suntem atrași de persoanele indisponibile și evitante, cele care oferă puțin și repetăm tiparul învățat în copilărie, cum că iubirea și atenția trebuie câștigate prin efort.
Cum iți dai seama că te afli într-o relație dificilă?
La început, persoanele indisponbile par încântate și interesate de tine, dau impresia că sunt deschise și dispuse să se implice emoțional. Sunt destul de prezente și par să ofere timp și de asemenea ele sunt pozitive și transmit încredere și siguranță. Uneori reușesc să te proiecteze alături undeva în viitorul lor, deși nu fac niște planuri clare. Totul pare desprins dintr-o poveste. Curând însă, aceste persoane devin din ce în ce mai retrase, reci, ocupate și dau semne de distanțare. Ceea ce duce la o mare confuzie în mintea celuilalt: “Cum de la început a putut fi disponibil/ă și interesat/ă, iar acum are mereu alte priorități și uită să mă caute?”
Acest scenariu bine-cunoscut este cel în care lupți pentru a păstra relația cu acea persoană care te evită. Te agăți de ceea ce a fost la început sau de frânturile de atenție și timp pe care încă ți le mai oferă și speri că prin perseverența și iubirea ta vei schimba totul. Plus de asta, la tine există deja această obișnuință încă din vremea copilăriei, de a “lupta” pentru atenția părintelui tău, iar acest tipar se activează in mod automat și în relații. Este foarte adevărat că multe dintre persoanele evitante (indisponibile emoțional) își doresc în sinea lor să aibă o relație, de aceea o și încep. Însă mecanismul lor de apărare și tipul de personalitate se activează și nu reușesc în final să creeze si sa mențină o legătură sigură și stabilă. De aceea, se retrag, fie rămân singuri/e, fie pornesc în căutarea altei cuceriri.
Cum recunoști o persoană indisponibilă sau evitantă?
Iată câteva criterii clare care îți pot confirma că te-ai putea afla într-o relație cu o persoană evitantă:
– transmite mesaje contradictorii: pare rece și distant dar vulnerabil în același timp
– își delimitează spațiul personal, pune foarte mult accent pe muncă și își prețuiește independența și timpul
– dă senzația de superioritate și are standarde înalte
– păstrează distanța fizică, preferă să doarmă acasă sau separat, planurile de viitor nu sunt clare și nu știi când va avea loc o viitoare întălnire
– pune limite clare între relația cu tine și familia sau prietenii
– atunci când este întrebat/ă, nu raspunde specific legat de ce n-a mers în relațiile anterioare
– se teme de un angajament serios (căsnicie) și insistentele cuiva pot fi motive de retragere
– caută doar un anumit gen de partener/a de cuplu, considerat ideal și nu face compromisuri
– preferă să nu vorbească la telefon foarte mult sau mai deloc, stabiliți eventualele întâlniri în scris
– nu dezvăluie prea multe din trecutul lui/ei
– atunci cand vrei sa vorbiți despre relația voastră, se enervează sau schimbă subiectul
– nu te invită acasă, preferă să meargă la tine sau într-un spațiu neutru
– este în altă relație sau locuiește departe
Chiar dacă ești genul care are tiparul de a se “lupta” pentru atenție și iubire activat din copilărie sau dimpotrivă, ești o persoană cu o bază sigură emoțională, o relație cu cineva indisponibil creează multă frustare și scade stima de sine. Atracția puternică fată de persoanele indisponibile este însă foarte mare, creează euforie și entuziasm, ai zice chiar că-ți place acest gen. Finalul însă oferă dezamăgire și suferință.
Încercarea de a-l schimba pe celalalt și de a-l aduce în viața ta permanent poate aduce și mici reușite, însă împreună cu mult disconfort și tristețe atunci când te vei simți din nou respins/ă. Când ești bine cu tine, vei cauta persoane pentru care nu e nevoie să te “lupți”.
Ca să ieși din relațiile dificile și imposibile, este indicată o buna autocunoaștere. Psihoterapia este un instrument de mare ajutor în explorarea trecutului tău, a nevoilor tale din copilărie neîndeplinite și cum iți activează ele comportamentele și deciziile din prezent. Iar atunci când esti în acord cu trecutul și l-ai vindecat, multe schimbări pot apărea în viața ta: crește încrederea de sine, se instalează liniștea, calmul și echilibrul în relații și te poți dezvolta profesional.