Salvează relația înainte s-o pierzi

Câți dintre voi vă aflați într-o relație?

Câți sunteți singuri?

Câți sunteți într-o relație care e  compromisă?

Câți vă simțiți blocați într-o relație mai veche?

Calitatea vieții tale este dată de calitatea relațiilor pe care le ai. Bucuria de a trăi vine adesea din a iubi o altă ființă umană. Relațiile intime pot produce un zâmbet mare pe chipul tău sau o rană adâncă în suflet.

Ne simțim trădați sau respinși, ignorați sau judecați atunci când ne deconectam de partener/ă. Calitatea vieții scade.

Putem să aducem relația la o calitate mai bună sau să fim capabili să creăm o relație nouă, mai vie și mai sănătoasă.

Acele relații care n-au funcționat, ți-au dat măcar șansa să înveți.

Dacă nu ești și tu printre cei care cred că o relație se întâmplă de la sine, fără efort, înseamnă că acest articol îți poate fi de folos. Îți voi vorbi despre câteva greșeli majore pe care le facem, voit sau nevoit și ce efecte au asupra celuilalt și asupra relației voastre.  

...ca la inceput. 

Gândește-te la un moment romantic din viața ta, unul din cele mai frumoase, un moment de bucurie în care te simțeai atât de viu… Simte iubirea și pasiunea. Simte bucuria acestui moment.

Pe ce te-ai concentrat când te-ai gândit la această imagine? Cum te simți acum? 

Păstrează în continuare această experiență frumoasă în mintea ta.

La ce te gândești? Probabil la recunoștință, iubire, fericire, la liniște și siguranță.

Ce a făcut posibil să se întâmple asta? Ce ai fi în stare să faci acum pentru această amintire?

Ce frici ai lasă în urmă? Ce ai face diferit acum?

Ce se schimbă?

Starea generală de bine vine din totalul relațiile pe care le ai: relația cu tine, relația cu Dumnezeu/Universul, relațiile de familie, cu prietenii, cu clienții, cu persoana iubită.

 Cine e răspunzător pentru relațiile tale? TU.

Relațiile romantice nu mor din lipsă de iubire, ci din cauza intimității. Nu mă refer la intimitatea sexuală doar. Ci la conectare. O relație este un loc unde să dăruiești, nu să primești. Nu e la schimb. Deși pare un schimb, pentru că atunci când tu oferi, automat va da și celălalt, se întâmplă de la sine. Dacă tu oferi dragoste, celălalt va simți să ofere înapoi.

La început ai face orice pentru persoana de care te-ai îndrăgostit fără să te gândești la un schimb. 

Timpul trece. 7 săptămâni, 7 luni, 7 ani…Se schimbă așteptările. Și relația se transformă într-o tranzacție. Eu dau atât, tu dai atât. Fie că vorbim de cadouri, fie timp și atenție, fie aprecieri sau gesturi.

Hai să ne întoarcem iar înapoi, la început. Relația a fost frumoasă.

Cum te purtai? Cald, drăguț, înțelegător sau critic și solicitant? Pe atunci te gândeai la celălalt ca și cum tu nu mai contai. Dădeai timp, atenție, afecțiune, apreciere și suport. Scopul la început este să obții și păstrezi relația, să o faci să fie “a ta”. Apoi toată acea străduință se transformă în relaxare și apoi în nepăsare.

După un timp, nu te mai gândești la celălalt. Ești tu, tu, tu. 

De câte ori ți s-a întâmplat să povestești unui prieten că relația ta nu mai funcționează?

Posibil că ai început povestea cu: “El/ea nu mai e că la început, s-a schimbat. Nu ne mai înțelegem”.

Ce-ai zice să îți îndrepți atenția asupra felului cum te-ai schimbat și tu de atunci și până acum?

Trecerea timpului aduce familiaritate, dar și așteptări mai mari cu mai puțină dăruire.

Cheia? Adu inovație în relația ta de cuplu. Pentru asta e nevoie de antrenament. Inamicul rutinei este inovația. Și poate te întrebi de ce să faci tu primul asta? Să facă celălalt, nu?

Puteți discuta să împărțiți intenția de schimbare sau poți începe chiar tu. Fie că vei obține rezultate sau fie că relația rămâne în același stadiu final, măcar știi în ce direcție te duci.

Dacă ai o afacere și la început ai investit în ea, după câțiva ani ai doar pretenția să îți aducă câștig? Sau în continuare te ocupi și te zbați să îți genereze venituri?

Atunci când lucrurile nu funcționează, nu este obligatoriu să rămâi cu cineva pe viață, dar dacă încă mai simți că merită, atunci poți încerca să-ți reinventezi relația.

 Poți alege să schimbi acel “vreau să-mi dai” în “pot să-ți dau”. Dragostea nu e de ajuns.

Pentru ca o relație să reziste și să te împlinească, e nevoie și de alte ingrediente. Cum ar fi: angajamentul, timpul, pasiunea, obiective comune, loialitate, curaj, deschidere și toleranță.

Semne că relația s-a stricat 

În primul rând, nu mai există atracție și pasiune. Momentul când ați devenit colegi de apartament este un moment bun să va întrebați în ce direcție va îndreptăți. Sau poate mergeți deja în direcții diferite. Atunci când dispare atracția, dispare legătura intimă și intrăm pe modul de “atac”.

Îți prezint următoarele emoțiile predominante: iritarea, frustrarea, blocajul emoțional, resentimente, respingerea și reprimarea. Dacă ele apar cel mai des în prezența partenerului de viață, atunci e momentul să te oprești și să evaluezi ce se întâmplă. Fiecare din aceste emoții semnifică ceva.

De exemplu, atunci când simți resentimente, creierul tău va intra în modul de generalizare și va intensifica negativitatea. 

În faza de reprimare, înseamnă că te afli în stadiul de singurătate în doi, nu mai ai energie nici măcar să te mai cerți. 

Să ne gândim la cauze

În fiecare om există două tipuri de energii: masculină și feminină. Una predomină. Nu are legătură cu partea sexuală. Fiecare parte suferă atunci când nu este îndeplinită una din următoarele nevoi. Cu alte cuvinte, atât la tine cât și la partenerul de viață se află ambele energii.  

Nevoile părții feminine:

  • Să fie văzută. Mai exact să fie recunoscută și apreciată. Nu necesită mult timp să adresezi o atenție, un compliment, o apreciere. E nevoie însă de o stare de prezență.
  • Să fie înțeleasă. Deși uneori e greu să ne înțelegem pe noi înșine, “a fi înțeles” înseamnă ascultare, deschidere și non-judecată. Mulți dintre noi nu știm doar să ascultăm.
  • Să se simtă în siguranță. Fie că vorbim de siguranță fizică, financiară sau emoțională, orice minus aduce un dezechilibru în buna funcționare a omului.

 Nevoile părții masculine:

  • Să nu fie criticat. Bărbații nu vor să fie învățați sau sa li se spună mereu ce sa facă. Pentru că se simt niște eroi din natura lor. Dacă vrei să distrugi un erou, critică-l și spune-i cât de mult greșește. Dacă vrei însă să ai un erou, admiră-l și încurajează-l. Și el îți va îndeplini înapoi nevoile tale înzecit, ba chiar ar putea fi în stare să-ți “aducă luna de pe cer”.
  • Inovația. Rutina închide relația. Nu este doar de datoria părții masculine să fie inventiv și spontan. Va avea aprecia întotdeauna inițiativa părții feminine de a veni cu ceva nou și plăcut în relație.
  • Să nu fie controlat. Controlul și dragostea nu merg împreună. Controlul este o tehnică de “supraviețuire” care aduce pe moment siguranță. Pe termen lung, distruge iubirea și lasă loc resentimentelor.

Adevărata schimbare se întâmplă din inimă. Adică are loc atunci când creezi e emoție. În funcție de emoțiile pe care le trezim în persoana din față noastră, vom primi înapoi și răspunsurile. 

Pentru ca o relație să funcționeze, proximitatea este o nevoie de bază care practic include toate nevoile de mai sus în orice tip de relație. Dacă esti aici, prezent pentru celălalt când are nevoie, îi oferi atenție și deschidere, atunci acest lucru este un bun predictor pentru o relație de calitate.

Acum gândește-te din nou la un moment de frumos, fericit din viața ta, alături de cineva. Păstrează această emoție plăcută și găsește resurse să te antrenezi pentru a avea cât mai multe astfel de momente. 

Dacă te afli într-un impas în relația ta și un ajutor ar fi exact ceea ce aveți nevoie, apelați la un specialist de cuplu. Sunt lucruri pe care poate le știți deja, dar cu ajutor, puteți  să le fixați  mai bine și să le integrați în viața voastră de cuplu. 

 

Psiholog Mirela Gheorghe