
Abordarea mea psihoterapeutică în anxietate
Cât de mult îți dorești să ieși din anxietate?
Ce înseamnă pentru tine să simți iar libertatea de a trăi?
Ce ai făcut până acum să te vindeci?
Dacă suferi de anxietate și atacuri de panică și încă nu ai reușit să te vindeci, articolul acesta este pentru tine.
Am adus aici cât mai multe informații despre anxietatea generalizată și despre modul cum ne putem vindeca de ea. Ți-am pregătit în articol tot ce ai nevoie să știi despre abordarea mea terapeutică în anxietate și sper că vei rămâne să-l parcurgi până la capăt. Tot ce urmează să afli vine atât din teoria de specialitate, din practica profesională și experiența personală.
Să începem cu vestea cea bună! Anxietatea se vindecă! Dar câți dintre noi reușim să și credem în asta cu adevărat și să ducem procesul până la capăt?
De multe ori ajungi să te descurajezi și să crezi că nu vei reuși, nu-i așa? Mai ales atunci când apar senzațiile iar. Acelea sunt momentele de recurență și sunt normale.
Gândul că există “scăpare” aduce liniștire pentru timp scurt și apoi, în momentul în care senzațiile reapar, începi să crezi că nu se va termina niciodată. Pe de o parte este firesc și uman să ne descurajăm dacă lucrurile nu se întâmplă repede și ușor. De ajutor este însă să acceptăm că pot apărea momente de recurență și să continuăm procesul de vindecare.
Vorbesc din experiența mea personală, cât și din cea de psiholog: anxietatea poate fi vindecată complet. Ceea ce nu se prea știe, este că e nevoie de timp, poate câteva luni și de mult efort din partea ta. În sensul că anxietatea nu trece singură, că și când ar fi răceală.
Eforul constă în a obține informații corecte, în a cere ajutor specializat, a avea încredere în cei care te ajută și de a te expune pas cu pas în situațiile fobice.
Greșeli în anxietate. Ce să NU facem!
Voi începe cu ce să nu faci pentru că atunci când vrem să scăpăm de anxietate, facem din start lucruri care au ca efect întărirea și menținerea senzațiilor și nicidecum depășirea lor.
Îți reamintesc că poți să îți recapeți libertatea absolută chiar dacă în acest moment te lupți cu senzațiile neplăcute ale anxietății. Voi sublinia aici faptul că te lupți. Și asta și faci, nu-i așa? Persoanele cu anxietate se luptă la propriu cu ea. Duc războaie grele și încearcă s-o alunge. Cum? Nici ele nu prea știu exact. Poate prin faptul că se concentrează pe senzații să nu apară. Și ce se întâmplă? Ele se încăpățânează să apară. Până acum, cei care au ales să procedeze în acest fel sunt necâștigători. Poate că tot în acest mod ai abordat și tu până acum această problemă: controlezi senzațiile și te lupți cu ele. În concluzie pare să nu fie cea mai bună strategie.
Ai observat probabil și că anxietatea nu se prea lasă dusă așa ușor. Fapt pentru care începem să:
-repetăm constant în mintea noastră că vrem să scăpăm de ea cu orice preț
-ne întrebăm când o să te întâmple asta
-evităm să mergem în anumite locuri
-nu mai facem anumite activități în speranța că senzațiile nu vor apărea: evitare
-ne orientăm către tratament psihiatric (uneori acesta este recomandat!)
-ne“verificăm” tot mai des pulsul, respirația etc
-devenim fani activ al forumurilor pe acest subiect.
-nu acceptăm senzațiile și ne luptăm cu ele
-ne este rușine să cerem ajutor sau să vorbim despre problema noastră
-apelăm la metode alternative (acupunctură, tratamentele pe baza de plante, terapia florală, tratamente homeopate, mersul la preot etc)
-căutăm rezolvarea în exterior, în ideea altcineva va face asta în locul nostru.
Aceste încercări nu fac decât să mențină stările și să rămânem focusați pe ele. Chiar dacă noi spunem că dorim să eliminăm toate aceste senzații, în realitate efectul este că ne gândim tot timpul la ele și ne îngrijorăm dacă vor apare sau nu. Și ele apar. De ce? Pentru că ne gândim la ele.
Dacă îți dorești cu adevărat să depășești pragul de discofort al anxietății, psihoterapia vine în ajutorul tău. Prin restructurare și tehnici corecte.
Simptome și manifestări în anxietate
Înainte de toate, cel mai important lucru este să te asiguri că problema cu care te confrunți se numește anxietate generalizată. După șirul aproape interminabil de controale medicale prin care ai trecut, este bine să ajungi la o evaluare psihologică.
Nu neapărat psihiatrică. Mulți oameni fug de psihiatru. De aceea să înțelegem din start că psihologul nu este psihiatru, iar anxietatea NU înseamnă nebunie.
Spre deosebire de un atac de panică, anxietatea generalizată se resimte constant, adică aproape tot timpul și are o intensitate mai mică decât în atacul de panică. Cu alte cuvinte, ea te însoțește în viața de zi cu zi de când te trezești până reușești să adormi.
Cele mai frecvente simptome și senzații în anxietate:
-palpitații, ritm cardiac mai crescut, extrasistole (senzația ca și cum o bătaie a inimii este sărită)
-senzația constantă de agitație și nervozitate
-apăsare în zona cefei sau pe diferite zone din corp (piept, cap)
-senzația de dezechilibru și de picioare moi
-senzația de cap gol
-o senzație ciudată la ceafă și cap ca și cum s-ar produce un gol, o mișcare
-senzația că nu ești tu, că vei înnebuni
-insomnii sau nevoia de a sta în pat de teamă să te ridici, patul devine zona de confort
-stare generală de nesiguranță și frică
-gânduri recurente (“dacă nu-mi mai revin niciodată?”)
-transformarea locuinței în spațiu de siguranță
-agorafobie și nevoia de a fi însoțit în spații publice
-evitarea emoțiilor puternice (nu te mai uiți la tv, eviți certurile, activitatea sexuală dispare și te izolezi)
Cum ne vindecăm de anxietate?
Primul lucru este să ne angajăm într-un proces personal cu implicare și efort până la capăt.
Deoarece ai fost o persoană îngrijorată de mult timp, s-ar putea să ai dubii că ceva te-ar putea ajuta. Este adevărat că starea ta nu se va îmbunătăți peste noapte, fapt pentru care este nevoie să exersezi regulat gânduri corecte și funcționale.
Pentru început, este indicat să elimini toate metodele din categoria greșelilor despre care am menționat mai sus.
De asemenea, este nevoie de o motivație intrinsecă foarte mare! Te rog să recitești ultima propoziție! Anxietatea are o putere mare asupra ta, de aceea este foarte important să ai motive personale clare și bine-definite ca să reușești. Adică, în mintea ta să existe tot timpul un obiectiv post-anxietate. De genul, după anxietate: îmi deschid un bussines, voi călători în 5 țări, mă mut în alt oraș, mă căsătoresc, studiez un nou domeniu, etc. Găsește acel lucru pe care ti-l dorești maxim de mult și fă din el un obiectiv!
Cum abordez eu anxietatea în cabinet
Psihoterapia anxietății este un proces plin de speranță și foarte frumos. Îți spune asta un om care a trecut prin acest proces. Ce poate fi mai plăcut ca de la o săptămâna la altă să faci progrese și să te apropii de obiectivul tău?
Modul în care abordez problema anxietății este complex.
În primele ședințe se realizează o evaluare a simptomelor și anamneza (istoricul anxietății și informații personale și de viață).
În următoarele întâlniri, consider că este important să abordăm o psihoeducație a anxietății. Adică îți explic cu toate detaliile necesare ce se întâmplă în corpul nostru când avem un atac de panică sau ce înseamnă fiecare senzație din anxietatea generalizată.
Cu cât înțelegem mai bine fenomenul, cu atât el se transformă din acel Bau-Bau îngrozitor și fioros, într-un spiriduș mai prietenos cu care putem începe să trăim în primă fază.
Cel mai mult durează această faza de transformare din ceva înfricoșător în ceva cu care putem trăi. Adică procesul de acceptare al senzațiilor și de înțelegere a lor. Când nu te mai lupți cu senzațiile, ci pur și simplu le lași să fie, ești aproape la jumătatea vindecării.
Îți voi explică pe înțelesul tău ce este psihoza sau schizofrenia (în popor nebunia) și de ce nu este cazul tău.
Apoi, după ce ne acomodăm cu toate aceste lucruri, trecem în etapele de restructurare a gândurilor nerealiste și la explorarea schemei de gândire dobândită în timp ca mecanisme de autoparare. Aici intervine cu succes terapia cognitiv-comportamentală.
Istoricul de viață este pe lista noastră și împreună “dezgropăm” trecutul și găsim acele comportamente dăunătoare (de obicei ale celor din familie) care te-au afectat emoțional. Acest lucru nu înseamnă că încercăm să găsim vinovați. Ci înseamnă că dăm un sens manifestărilor tale anxioase și le integrăm în mod sănătos în prezentul tău de adult.
Vor fi uneori și teme pentru acasă. De asemenea vei primi și materiale printate cu informații pe înțelesul tău despre anxietate.
Exercițiile de expunere treptată și de imagerie și relaxare reprezintă în terapie modul corect de a prelua controlul.
Te încurajez să ții un jurnal al procesului. Chiar dacă pare absolut banal și plictisitor, pe mine m-a ajutat în trecut să identific progresul sau îmi amintesc că anumite senzații au mai fost, se repetă și nu am pățit nimic. Jurnalul are acest rol de normalizare și reamintire că nu există pericole reale.
Terapia cognitiv-comportamentală are ca scop identificarea credințelor legate de costurile și beneficiile îngrijorării. Te ajută să recunoști diferențele dintre îngrijorarea productivă și cea neproductivă.
În timpul în care ești angajat/a în vindecarea anxietății, este bine să ne oferim timp suficient. Dacă punem presiune pe noi, rezultatele vor întârzia să apară. Recomand, deși știu cât e de greu, să abandonezi orice nevoie de control și doar să crezi că poți să reziști senzațiilor. Îți reamintesc că prin dorința de a controla, menținem toate senzațiile și gândurile iraționale.
Progresul vine pe neașteptate și nu atunci când căutăm zilnic o schimbare evidentă. Adică mai bine ne concentrăm pe obiectivul nostru, pe expunere și pe acceptare decât pe o monitorizare compulsivă (de tipul: “mă simt la fel, nu s-a schimbat nimic”, deci: “n-o să reușesc”).
Te îndemn să pornești la drum!
Decizia ta de a merge până la final este importantă. Sunt oameni care au depășit corect anxietatea și care odată cu ea, s-au maturizat și au ajuns mai puternici decât înainte.
Eu personal, sunt recunoscătoare că am trecut prin această provocare. Fără ea, nu aș fi fost astăzi omul care sunt.
Descoperă și tu că anxietatea nu este altceva decât o cale către evoluție și dezvoltare și peste un timp, vei zâmbi mai puternic/a și mai sigur/a pe tine.
Investiția în propria persoană este cea mai bună alegere. Descoperă acel potențial al tău care te va ajută să înțelegi, să schimbi, să trăiești.