Este seară, am plecat de la cabinet și mă îndrept spre casă. Aștept la semafor și mă uit pe străzi, pe trotuare și văd că nu sunt oameni. Deși sunt ceva mașini în trafic, străzile sunt pustii. Mă gândeam acum la acest tablou în care oamenii nu mai ies pe stradă și încercăm să-mi imaginez ce aș putea simți dacă aș avea anxietate, dacă m-aș confruntă cu panică și cu senzațiile de frică?
Ce ar putea să-și imagineze oricine când se vorbește numai despre izolare, când străzile sunt goale pe timp de zi și de seară și când în jur aude numai despre îmbolnăvire și panică?
Pare un tablou dramatic, este creat să fie dramatic și cred că asta poate genera o stare de frică care da naștere și altor gânduri catastrofice ce vin în avalanșă și fără oprire. Ideea de necunoscut și incertitudine ne înspăimântă mai mult decât situația în sine. Oricare dintre noi simte un nivel crescut de frică și este total justificat. În această perioada, dacă suferi deja anxietate este posibilă o recădere adică să simți senzațiile de frică mai intens iarăși. Știu că e foarte neplăcut, dar e trecător. Dacă n-ai trăit până acum un episod de anxietate, atunci orice senzație “ciudată” pe care o simți poate fi de la frică. Sunt manifestări psihosomatice și pot apărea în contexte de nesiguranță și panică generală.
Dacă ai trecut deja prin simptomele anxietății sigur nu-ți dorești să reapară. Gândul că ar putea reveni senzațiile este un motiv în plus acum de îngrijorare. I se mai zice „frica de frică”. Recomand să practici gândul de acceptare, dacă te “lupți” cu frica, ea nu dispare, dacă o lași pur și simplu să fie, atunci nu va avea așa multa putere. Orice eveniment de tip traumatic poate duce la astfel de tulburări psiho-emoționale, cu efecte pe termen lung. Scopul meu este să îți transmit prin aceste rânduri că e nevoie să fim pregătiți psihologic să facem față acestei panici care ne înconjoară și să nu fim luați prin surprindere de senzațiile și simptomele care pot apărea. Deși, “luptăm” să ne ținem frica sub control, asta nu înseamnă că la nivel subconștient, aceasta nu există. Pe măsură ce le acumulăm, aceste gânduri de tip catastrofic vor ieși la suprafață sub formă unor manifestări.
Pot fi insomnii, amețeli, dureri de cap, agitație, neliniște, palpitații, senzația de sufocare sau senzația iminentă că ceva rău urmează să se întâmple.
Ce poți să faci?
Dacă decizi să nu te “lupți” cu gândurile de frică și accepți că trecem printr-o încercare, printr-o situație provocatoare, de asemenea dacă te concentrezi pe planuri de viitor, pe activități creative și educaționale, dacă te bucuri de această perioda de răgaz, vei reuși să rămâi departe de un atac de panică. Nu putem să controlăm răspândirea virusului și nu putem să controlăm viitorul situației economice, însă putem să controlăm cum ne raportăm la acest eveniment cu caracter fobic. Învață să te raportezi corect la acest eveniment și să ieși cu bine din el. Totul va trece! Virusul va trece, această posibilă și presupusă criză economică va trece, însă te intreb ce vei face tu cu stările de anxietate deja instalate dacă îți lași acum gândurile să devină catastrofice?
Iată ce poți să faci!
De asta propun să fii conștient că este ceva trecător, că e bine să rămâi ancorat în realitate și să apelezi doar la informațiile de care ai cu adevărat nevoie.
E indicat să eviți pe cât posibil contactul cu oamenii care sunt deja panicați sau disperați pentru că vor pune pe umerii tăi povara lor.
Știrile în exces te pot influența și mintea înregistrează doar mesaje negative și va semnala pericol. De aici până până la un atac de panică e doar un pas.
Găsește activități care să îți placă chiar dacă stai acasă. Activitățile te fac să te concentrezi mai mult pe ele, mintea ta nu poate fi atentă în egală măsură pe activitate și pe gândurile de frică.
Planuri de viitor te ajută să devii încrezător și să simți speranța și asta te ferește de scenariile negative și iraționale. Așadar rămâi concentrat pe obiectivele de viitor decât pe ce se întâmplă acum în prezent, pentru că ceea ce se întâmplă în prezent este greu de modificat, nu ține de tine, însă viitorul îți aparține. Stabilește-ți planuri și obiective noi pentru viitor.
Această criză ori te va afunda și mai mult în frică, ori te va transforma într- un luptător gata să fie și mai puternic!
În caz că ai nevoie de ajutor și simți că e momentul să previi că gândurile iraționale să se transforme în anxietate, te aștept să vorbim. Mă găsești online, mă găsești la cabinet, pe pagina de facebook a cabinetului și sunt alături de ține și vin să te întâmpin cu tehnici terapeutice care te pot ajută să treci cu bine peste acest eveniment.